Hírek a nagyvilágból

Minőség a múzeumban - 2018.10.09

Korunkban a társadalmi és gazdasági környezet egyre gyorsuló ütemben változik, melyben a múzeumoknak magas színvonalon kell megfelelniük a társadalmi és fenntartói elvárásoknak, emellett hatékonyan és eredményesen, a jogszabályok teljes körű betartásával kell a mindennapokban a múzeumot működtetni. Ehhez a nem egyszerű feladathoz szeretnénk segítséget nyújtani, a közös szakmai gondolkodást elindítani, támogatni.

A Minőség a múzeumban címmel meghirdetett rendezvényen több előadás segítségével járjuk körbe a minőség, a minőségirányítás, a minőségbiztosítás kérdéskörét, valamint a régi, ma már nem hatályos Múzeumi Ügyrend tartalmi, és a mai jogszabályoknak megfelelő, szakmai konszenzussal történő megújítását.

Elindult a MuseumDigit konferencia regisztráció

A régió kiemelt szakmai konferenciája a digitális világ új trendjeiről, innovációiról és a kulturális örökségi tartalmak kreatív felhasználásáról a Magyar Nemzeti Múzeumban.

időpont: 2018 11. 27-28

regisztráció: http://museumdigit.hu/regisztracio/

magyar-angol honlap: museumdigit.hu

A kétnapos rendezvény során nemzetközi és magyar előadók bemutatják többek között a kulturális intézmények digitális stratégiáit (Kati Price, V&A Museum és Daffyd James, National Museum Wales), francia múzeumban működő komplex AR (Augmented Reality) alkalmazást (Magali Mallet, Airborne Museum), a médiaművészeti megőrzésének nehézségeit (Kónya Béla, Ludwig Múzeum) és a digitális kompetencia fejlesztés lehetőségeit (Eva Fog, DigiPippi; Dr Főző Attila, Digitális Pedagógiai Módszertani Központ).

Idén a MuseumDigit konferencia vendége az ICOM nemzetközi bizottsága az ICOM CIDOC (International Committee for Documentation), a szervezet tevékenységéről Prof. Monika Hagedorn-Saupe elnök tart előadást.

A konferencia teljes ideje alatt a múzeumi fejlesztéseket kiszolgáló cégek, mint kiállítók is jelen lesznek, bemutatva újításaikat, terveiket valamint egy kerekasztal beszélgetés során szakterületüket és sikeres együttműködéseik hátterét is megismerheti a közönség.

A konferencia extra napján, november 29-én az Országos Muzeológiai Módszertani és Információs Központ (OMMIK) a Histovery francia céggel közösen workshop programot tart „INTERAKTIV ÉS AUTONÓM DIGITÁLIS LÁTOGATÓI TÁRLATVEZETŐ RENDSZER” címen.

A konferencia szervezője: Országos Muzeológiai Módszertani és Információs Központ (OMMIK)

Főtámogató:  HISTOVERY

 

Konzultáció az Európai Örökség címről

Nyilvános konzultációt indít az Európai Bizottság az Európai Örökség címről. A konzultációban európai polgárok és kulturális döntéshozók oszthatják meg nézeteiket az Európai Örökség címmel kapcsolatban. A kérdőív angol, francia és német nyelven érhető el.
A konzultáció vége: 2018. május 24.

Bővebben

Múzeumok Éjszakája - 2018. június 23.

A 2003 óta évente megrendezésre kerülő országos program sikere kétségtelen. A múzeumi világ és a kultúra kincsei a szokásos formulákat levetve új megközelítésben és szokatlan időpontban kapnak főszerepet. Az idei év központi témája a Családok évéhez kapcsolódva a Család és Kultúra kapcsolata, a főszereplő város Pécs.

Budapesten közel 130 intézmény várja színes programokkal az érdeklődőket a gyerekekre is gondolva. A városi közlekedést megkönnyíti, hogy a BKK külön „Múzeumbuszokat” is indít valamint „Múzeumi Mol Bubi bérlet” is váltható, ami egyben a program jegyének árát is tartalmazza.

A program hivatalos honlapja: https://muzej.hu/hu

Bővebben a BKK ajánlatairól: https://bkk.hu/muzej-2018/

Múzeumbusz útvonal és menetrend: https://bkk.hu/apps/docs/2018_Muzej_szorolap.pdf

Múzeumbusz és MOL Bubi gyűjtőállomások: https://bkk.hu/apps/docs/muzej2018_bubi.pdf

AVICOM első díjat nyert a Magyar Nemzeti Múzeum alkalmazása

Az AVICOM nemzetközi szervezetétől a Mobil Alkalmazások kategória első díját vehette át a Magyar Nemzeti Múzeum. Az Anna – Változatok székely asszonysorsra című kiállításhoz kapcsolódó mobilalkalmazást a GuideNow fejlesztette. A díjat a németországi Kommern-ben tartott konferenciával egybekötött díjátadón vehette át a múzeum képviseletében Bayer Árpád.

Bővebben az mnm.hu oldalon

Kapcsolat

MNM OMMIK

1053 Budapest
Magyar u. 40.
Telefon: 06-1-327-7700/598
E-mail: ommik@hnm.hu
Web: ommik.hu

Kapcsolat

Magyar Nemzeti Múzeum

1088 Budapest
Múzeum krt. 14-16.
Telefon: 06-1-327-7749
E-mail: info@hnm.hu
Web: www.hnm.hu