Rendezvényeink

MuseuMap Információs Nap

2017. május 30-án MuseuMap információs napot és digitalizálási workshopot rendeztünk a Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében, melyre szeretettel vártuk az érdeklődőket.
 
A szakmai nap délelőttjén bemutattuk a résztvevőknek a MuseuMap aggregációs portált, amely összegyűjti és egy felületen elérhetővé teszi a partnerintézmények digitális tartalmait, valamint lehetőséget biztosít az Europeana portálhoz történő csatlakozásra is.
Kiemelten foglalkoztunk az OnlineData gyorsbeviteli rendszerrel, melyet a saját digitális gyűjteménykezelő rendszert nem működtető, de a MuseuMap aggregációs rendszerhez csatlakozni kívánó muzeális intézmények számára fejlesztettünk ki, hogy gyorsan és egyszerűen rögzíthessék a műtárgyaikhoz tartozó leíró adatokat és a digitális objektumokat.

Egyéni kutatói mobilitási információs nap

2017. március 6-án egyéni kutatói mobilitási információs napot szerveztünk a közgyűjteményi kollégák számára  a Magyar Nemzeti Múzeum Pollack termében.

A rendezvény a 2016-os MuzeumInfo információs nappal megkezdett sorozat folytatása volt, célja, hogy felhívja a magyarországi közgyűjteményekben dolgozó munkatársak figyelmét a jelenleg elérhető kutatói és intézményi munkatársi mobilitási lehetőségekre. Ennek érdekében összegyűjtöttük a legfrissebb pályázati híreket, melyeket a különböző szakterületek képviselőinek tolmácsolásában mutattunk be. A résztvevők megismerkedhettek – többek között – az EU Horizont 2020 programjának nemzetközi kutatói mobilitást ösztönző Marie-Skłodowska Curie programjával, az EURAXESS, az ERASMUS+ és a Horizont 2020 Science with and for Society Program lehetőségeivel, továbbá sikeres pályázati tapasztalatokról is hallhattak beszámolókat. A rendezvény végén lehetőséget biztosítottunk az előadókkal való személyes konzultációra is. 

MuzeumInfo Pályázati Információs Nap

Fontosnak tartjuk, hogy a kulturális intézmények a hazai és nemzetközi pályázati lehetőségekkel is tisztában legyenek, és így többféle fejlesztéssel tervezhessenek a közgyűjteményekben. Ennek érdekében az Országos Muzeológiai Módszertani és Információs Központ MuzeumInfo címmel pályázati információs napot rendezett 2016. június 28-án, melyre szeretettel vártunk minden érdeklődő múzeumi, könyvtári és levéltári szakembert.

Az információs nap célja volt, hogy a kollégák megismerjék a 2014-2020 közötti időszak hazai és nemzetközi fejlesztési programjait. 

MuseumDigit Konferencia

A Magyar Nemzeti Múzeum Országos Muzeológiai Módszertani és Információs Központja által szervezett MUZEUM@DIGIT Múzeumi Digitalizálási Konferencia elsődleges célja, hogy a múzeumi és más közgyűjteményi területen dolgozó kollégák számára - nemzetközi kitekintéssel - bemutatásra és megvitatásra kerüljenek a digitális múzeum, a múzeumi digitalizálás újdonságai, jelenlegi trendjei és perspektívái, a gyűjteménykezelő rendszerek, valamint az internet alapú (webes) megjelenési formák. Első konferenciánkat 2013-ban rendeztük.

A későbbi konferenciákon témáink között megtalálhatóak voltak a 2014–2020-as időszak fejlesztési lehetőségei, különböző aggregációs és digitalizálási projektek, a digitális technológia által nyújtott lehetőségek (storytelling, 3D, gamification, stb.), a múzeumokban alkalmazható innovatív technológiák, a múzeumok társadalommal való együttműködésének lehetőségei, a felhő alapú szolgáltatások jogi vonatkozásai, valamint az adatvizualizáció.

Kapcsolat

MNM OMMIK

1053 Budapest
Magyar u. 40.
Telefon: 06-1-327-7700/598
E-mail: ommik@hnm.hu
Web: ommik.hu

Kapcsolat

Magyar Nemzeti Múzeum

1088 Budapest
Múzeum krt. 14-16.
Telefon: 06-1-327-7749
E-mail: info@hnm.hu
Web: www.hnm.hu