Szabványok, protokollok

CIDOC

A CIDOC (Comité International pour la Documentation – Conceptual Reference Model) fogalmak közötti kapcsolatok modellje, amely több mint egy évtized munkáját foglalja össze. A CIDOC standardot a Múzeumok Nemzetközi Tanácsának (ICOM) egy munkacsoportja készítette. A CIDOC nem adatleíró forma katalógusok kialakításához, hanem leíró nyelv, amelynek segítségével adatleíró formákat lehet definiálni. Egy olyan standard, amely fogalmakat alkot, és meghatározza a fogalmak közötti kapcsolatokat a kulturális örökség területén. A célja az, hogy egy rugalmas keretrendszert nyújtson, amire bármilyen adat leképezhető, vagyis az adott terület szakértői, és az informatikai rendszerek megalkotói jól használható követelményeket állíthatnak össze a rendszerekhez.

CIDOC >>

 

LIDO

A LIDO az Athena projekt keretében kifejlesztett szüretelési séma, vagyis nem használható gyűjteménykezelő rendszerek alapjául. Metaadatot szolgáltat a szervezet online gyűjtemény adatbázisába, portálokba, és aggregátorokhoz. Erőssége, hogy minden típusú leíró információt képes kezelni a múzeumi tárgyakról. A Lido kialakításakor az esemény fogalma, mint önálló információs egység (amelyet a Cidoc CRM-ből vettek át) különösen fontos volt. Esemény lehet például egy tárgy létrehozása vagy használata, amelyeket összefüggésbe lehet hozni egy dátummal, hellyel, vagy egy személlyel. A Lido az eseményhez kapcsolódó adatokat, valamint az adatforrásokat egyaránt leírja és egy kapcsolati-fogalmi hálóban kezeli.

LIDO >>

 

Museumdat

Elsősorban német nyelvterületen elterjedt szabványalkalmazás. Egy XML szüretelési formátum, amelyet a potenciálisan gazdag múzeumi metaadat keresésére, visszanyerésére és publikációjára terveztek. A Museumdat kicsomagolja az anyagot a szervezet gyűjteménykezelő rendszeréből (Collection Management System – CMS) és a honlapon publikálja azt. A CIDOC CRM és a CDWA Lite formátumot egyaránt használja. Jellemzője a kiemelt figyelem  a többnyelvűségre (szótárak), adatkonverzióra és a besorolási állományokra. Az eseményszemléletű adat megközelítés (osztályozás, azonosítás, leírás, esemény, kapcsolat) a CIDOC CRM-logikára alapoz. A Museumdat szolgált a LIDO XML szüretelési séma kifejlesztésének alapjául.    

Museumdat >>

 

Spektrum

Nemzetközi szinten is jelentős brit gyűjteménykezelői szabvány. Két fő részből áll: az eljárásokból és az információs követelményekből. Az eljárások best practice gyűjteményként szolgálnak a gyűjteménykezeléshez. A Spektrum itt 21 olyan tevékenységet sorol fel, amely gyakori a gyűjteménykezelő szervezeteknél (pl. tárgybevitel, katalogizálás, szerzői jogok kezelése stb.). Ami az információs követelményeket illeti, ide olyan információs egységek tartoznak, amelyeket meg kell őrizni, és karban kell tartani az eljárások és a gyűjtemények megfelelő fenntartásához. Ezek az információs egységek (pl. események – audit – vagy egy tárgy kezelése) XML formátumban érhetők el. A Lido szabvány kialakítása során ezt a standardot használták, pontosabban az információs egységek fogalmait.

Spektrum >>

Bemutatkozik a Spektrum >>

 

CDWA Lite

A CDWA Lite-ot (Categories for the Description of Works of Art)  J. Paul Getty Trust alkotta meg, XML formaként OAI PMH adat aratáshoz. Az OAI-PMN (Open Archives Initiative Protocol for Metadata Harvesting) egy protokoll metaadat aratáshoz. A CDWA Lite a CDWA (Categories for the Description of Works of Art) kategorizálási rendszeren alapul, amely összesen 532 kategóriát és alkategóriát tartalmaz a műtárgyak, és művészeti gyűjtemények leírásához. A CDWA Lite ennek a rendszernek a „magját” tartalmazza.

CDWA Lite >>

Kapcsolat

MNM OMMIK

1053 Budapest
Magyar u. 40.
Telefon: 06-1-327-7700/598
E-mail: ommik@hnm.hu
Web: ommik.hu

Kapcsolat

Magyar Nemzeti Múzeum

1088 Budapest
Múzeum krt. 14-16.
Telefon: 06-1-327-7749
E-mail: info@hnm.hu
Web: www.hnm.hu