MUZEUM@DIGIT 2015 előadók

Virginie Berdal

Virginie Berdal a Franciaországban található chambord-i nemzeti birtok Restaurátor és Oktatási Osztályának kutatásvezetője. Szakterülete Chambord története, továbbá ő felel az új közvetítési projektek fejlesztéséért, illetve a tudományos bizottság tagjaként részt vett a „HistoPad Chambord” nevű applikáció létrehozásában.

 


Hélène Bernier

Hélène Bernier kommunikáció szakon szerzett BA diplomát. 1990-ben csatlakozott a Musée de la Civilization csapatához projektmenedzserként, majd 1994-ben a Nemzetközi Kiállítások Osztályának osztályvezetője lett. 2002-ben egy időre a Musée for the Conseil des arts et des lettres du Québec (CALQ) munkatársa volt, ahol két osztály vezetését látta el egyszerre. A CALQ Québec művészeit és művészeti intézményeit támogatja, illetve megszervezi a művészek külföldi tartózkodásit. Ms. Bernier 2011 januárjában tért vissza a Musée de la Civilization-be a Fejlesztési és Nemzetközi Kapcsolatok Osztály vezetőjeként.

 


Stéphane Bezombes 

Stéphane Bezombes már több mint 10 éve foglalkozik digitális projektek tervezésével és fejlesztésével a kultúra területén. A mérnöki diploma megszerzése után multimédia projektmenedzserként dolgozott egy vezető kulturális multimédia kiadó vállalatnál. 2002-től 2006-ig a Musée du quai Branly multimédia projektjében vett részt, amely a szellemi kulturális örökség bemutatásával foglalkozott. 2006-ben alapította meg a RECIPROQUE céget, melynél a múzeumokkal kapcsolatos technológiákat és magyarázó tartalom-előállítást érintő szakértelmét felhasználva kreatív igazgatóként dolgozik. A céggel multimédia projekteknek nyújtanak globális programozási és kivitelezési megoldásokat. Stéphane Bezombes számos francia múzeummal működött együtt projekteken a digitális stratégia megalkotásától a teljes kivitelezésig. 2010 óta az AVICOM-ICOM tagja.

 


Simona Caraceni 

Simona Caraceni a University of Plymouth Planetary kollégiumának doktora, kutatási területe a virtuális múzeumok, ember-gép interfészek, a multimedialitás–multimodalitás és az új média kommunikációs nyelvek az örökség területén. Az alkalmazott kutatást illetően az online kommunikáció, a multimédiás és multimodális interfészek, a kiterjesztett valóság, az örökségi kommunikáció és az e-learning terén szerzett tapasztalatokat a University of Bologna, a City Council of Bologna, a Regional Council of Emilia Romagna és a Visit Lab of Cineca kötelékében. 2009 és 2013 között az AVICOM vezetői tanácsának tagja, 2013-től alelnöke, továbbá 2007 óta az olaszországi ICOM audiovizuális és új technológiákkal foglalkozó bizottságának koordinátora.

 


Cseri András

Cseri András az Enitlab Kft. ügyvezető igazgatója. Informatikai karrierjét multinacionális területen kezdte 1998-ban és megannyi technikai és vezetői pozícióban próbálhatta ki képességeit. A kétezres évek közepén ismerkedett meg az innovatív informatikai gondolkodás mára már vezető szerepet betöltő Apple cég termékeivel és minőségpolitikájával. Ez a találkozás segítette abban, hogy irányt mutasson, mivel szeretne foglalkozni, milyen célokat szeretne kitűzni maga elé. 2010-ben megalapította saját cégét az EnitLab Kft-t, mely küldetése, hogy átformálja az ember és a technológia kapcsolatát. A cég legújabb fejlesztése, a Magyarországon egyedülálló, Locbee™ márkanév alatt futó beltéri lokalizációs megoldás.

 


Mar Dixon

Mar Dixon többek között a MuseomixUK és a MuseumCamp projektek létrehozója, emellett a kulturális, a digitális, a kiadói és a tech szektorban is tevékenykedik. Ő a hajtóereje számos közösségi média trendnek, így a #Museumselfie-nek, az #AskACurator-nak és a #MuseumWeek-nek is. Mar nemzetközi konferenciákon vesz részt és ad elő, továbbá workshopokat tart kis vállalkozásoknak és nemzeti múzeumoknak. 

  


Faludi Gábor PhD 

ELTE ÁJK Polgári Jogi tanszék, egyetemi docens, ügyvéd. Szakterülete az szellemi tulajdonjog, azon belül is elsősorban a belföldi és nemzetközi (uniós) szerzői jog, különösen a közös jogkezelés. Publikációi is a szerzői jog területén, különösen a szerzői jog és a polgári jog határterületén felvetődő kérdéseket vizsgálják. Ügyvédi peres és okirat szerkesztési gyakorlata a szerzői jog mellett kiterjed az iparjogvédelmi, kiváltképp a szabadalmi (gyógyszerszabadalmi) ügyekre.

 


Fejes Ildikó

1967-ben született Budapesten, egyetemi tanulmányait az ELTE Bölcsészettudományi Karán történelem és régészet szakon végezte. 2008-ban posztgraduális képzés keretében a Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Karán okleveles európai szakértő diplomát szerzett, 2014-ben a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskolán Arts&business manager képesítést. Több mint húsz éve dolgozik a Magyar Nemzeti Múzeumban: többek között adatbázis építésekben, internetes és multimédia tartalomfejlesztési projektekben vett részt, európai uniós projektekben intézményi projektmenedzsment feladatokat látott el. Több éve a MNM minőségirányítási rendszerének belső auditora, vezető auditori képesítéssel. 2011 óta az Országos Muzeológiai Módszertani és Információs Központ (OMMIK) vezetője. 

 


Samuel Franco Arce

Samuel Franco Arce hangmérnök és videós, a maja kultúra szellemi kulturális örökségének megőrzésére és elterjesztésére alakult Casa K’ojom dokumentációs központ, levéltár és múzeum alapító vezetője. 1980-ban a guatemalai maja közösség szellemi örökségének rögzítésével, fényképezésével és dokumentálásával kezdte terepmunkáját, melyet még napjainkban is folytat. Eddigi munkája során hatalmas mennyiségű fényképet, valamint több órányi audio és videó felvételt készített. A fentiek mellett hangszerek, maszkok, tradicionális öltözékek, továbbá használati és rituális tárgyak is találhatóak a Casa K’ojom múzeumban. 2003 óta videósként számos egyéb kultúra szellemi kulturális örökségének megőrzésével foglalkozott, például Dél-Koreában, Mongóliában, Indiában, Nepálban és Kenyában.

 


Fromann Richárd

Fromann Richárd, szociológus, online játék-kutató, doktorjelölt, az ELTE TÁTK Szociológia Doktori Iskola Interdiszciplináris Társadalomkutatások Doktori Programja keretén belül. A doktori disszertációjának tárgya a "Gamification" (“játékosítás”) jelenség vizsgálata, vagyis a játékok és a játékos mechanizmusok beépítése a hétköznapokba, az oktatásba és a munkafolyamatokba. 2014. év elején létrehozta és azóta is irányítja a JátékosLét Kutatóközpontot, amely első olyan magyar kutatóközpont, amely kifejezetten a gamifikáció előnyeit, gyakorlati hasznát kutatja, és a kutatások eredményei alapján különböző gamifikációs fejlesztéseket és megoldásokat dolgoz ki.

 


Bob Haroutunian

Mr. Haroutunian a Temple University-n média designból és a University of Miami-n tömegkommunikációból szerezte diplomáit. Technológia designerként egy csapatot vezet, amely olyan múzeumi szakemberekből áll, akik a kiállításokban hasznosítható média rendszerek és interaktív elemek technikai komponenseinek megtervezésével és szabványosításával foglalkoznak. Szakterülete a technikai rendszerek tervezése és a műszaki megoldások, nagy tapasztalattal rendelkezik a kiállítás tervezőkkel és a kreatív csapatokkal való együttműködésben, költségkalkulálásban, a kivitelezés menedzsmentben, a visszajelzések tesztelésében és a rendszer felállításban. 

Mr. Haroutunian vezető szerepet vívott ki magának a múzeumok és látogatóközpontok média megjelenítési és közvetítői rendszereinek tervezésében. 1971 óta több száz kiállítás média designjáért felelt világszerte. Legutóbbi projektjei: National September 11th Memorial and Museum (New York), George W. Bush Presidential Center, Smithsonian National Museum of American History, Smithsonian National Museum of Natural History, Smithsonian National Museum of the American Indian, Cooper Hewitt Design Museum, White House Visitor Center, California Academy of Sciences, Gettysburg National Battlefield Memorial and Museum. Számos múzeumi konferencián tartott előadás mellett szerzője az „AV Design Reference Manual” című BICSI-kiadvány múzeumokat érintő szekciójának, továbbá az International Communications Industries Association és az AVICOM vezetői bizottságának tagja.

 


Horváth Ádám

Horváth Ádám az Eötvös Loránd Tudományegyetemen végzett magyar nyelv és irodalom, és könyvtár szakon 1980-ban. A diplomamunkáját információelméletről írta. Programozói végzettségét 1984-ben a SZÁMALK-ban szerezte. 2001-től 2011-ig az Országos Széchényi Könyvtár Informatikai igazgatója volt. Később a Szépművészeti Múzeumban a gyűjteménykezelő rendszerekkel (TMS, MuseumPlus) és a múzeumi szabványokkal (LIDO, CIDOC-CRM) is megismerkedett. Jelenleg a Magyar Nemzeti Múzeum Központi Könyvtárának a vezetője. A Nemzeti Múzeumban a HUNTÉKA-M múzeumi és a HUNTÉKA könyvtári rendszerek szakértője lett. Projektvezetője volt könyvtári (rendszerköltöztetés), hálózati (alkalmazott protokollok: Z39.50, SRU, OAI-PMH), valamint szemantikus web projekteknek (főbb alkalmazott ontológiák: RDFDC, SKOS, FOAF, OAI-ORE, FRBRoo, CIDOC-CRM).

 


Hu Jiang

Hu Jiang a Shanghai Museum igazgatója és kutatója, PhD minősítését a japán History Academy of Kokugakuin University-n szerezte.  Szintén igazgatói posztot tölt be a Kínai Múzeumi Társaság  digitalizációs bizottságában, valamint a Shanghai New Discipline Society-ben.1999 óta vesz részt a Shanghai Museum képgyűjteményi és 3D adatbázisának tervezésében és kiépítésében, továbbá jelentősebb munkái közé sorolható a nemzeti kulturális örökség adatbázis projekt, a Shanghai Museum multimédia információs projektjének és a múzeum videó adatbázisának létrehozása és működtetése. 2006 és 2010 között Hu Jiang felelt a 2010-es shanghai világkiállításon megjelenő Urban Footprints Pavilon és a World’s Fair Museum tervezéséért és kiállítási designjáért. Sokat tett azért, hogy 2010-ben Shanghaiban rendezzék az az évi Nemzetközi ICOM-gyűlést, melynek szervezésében és lebonyolításában is részt vett. A Shanghai kormány munkája elismeréseként több díjjal tüntette ki, megkapta a tengerentúlról visszatért kiemelkedő tehetségeknek járó díjat és a Shanghai Tudományos és Technológiai Fejlődés Díjat. 2013-ban az AVICOM vezetői tagságába választották.    

 


Olga Kissel

Olga Kissel a St. Petersburg State University matematika szakán szerezte alapszakos diplomáját, a mesterszakot filozófia szakon végezte, majd PhD fokozatát pedagógiából szerezte meg. 20 évig a State Russian Museum Multimédia Osztályának vezetője volt, jelenleg múzeumi kiállítások és múzeumpedagógiai programok multimédia-fejlesztéséért felelős. Számos nemzetközi múzeumi projekt projektmenedzsere volt: Center of Museum Multimedia, “Russian museum: virtual branches”, “Digital Russian Museum in the Western Pavilion of Kordegardia of Michailovsky Castle”, “Museum Internet Center”. Az utóbbi két évben a szentpétervári Museum of Religious History számítástechnikai osztályának vezetőjeként dolgozik, emellett a „Museum Geek” nevű múzeumi multimédia fesztivál projektvezetője.

 


Kókai Nagy Tímea

Nemzetközi kapcsolatok szakreferens és digitális marketing szakközgazdász, a kultúra és a kommunikáció kapcsolatának 6 éve elkötelezettje, számos kulturális területen szerzett már tapasztalatokat. Jelenleg a KOGART Művészeti Alapítvány marketingjével és kommunikációjával foglalkozik.

 


Kónya Béla Tamás

2008 óta a Ludwig Múzeum Kortárs Művészeti Múzeum gyűjteménykezelési és műtárgyvédelmi stratégiájának felelőse. Főbb tevékenységei közé tartozik a műtárgyak restaurálása, felkészítése hazai és nemzetközi kiállításokra, valamint a gyűjteményi raktárak irányítása. 2006-ban a Magyar Képzőművészeti Egyetemen végzett szobrász restaurátor (MA) szakon. Ezt követően a Szépművészeti Múzeumban az egyiptomi osztály számára műtárgyakat restaurált és részt vett az időszaki kiállítások műtárgyvédelmi tevékenységében. Jelenleg a médiaművészet megőrzésének elméleti és gyakorlati lehetőségei foglalkoztatják.

 


Moldován István

1999 óta az OSZK-ban dolgozik könyvtárosként, ahol főként online tartalomfejlesztéssel foglalkozik. Az osztályán működtetik, fejlesztik a Magyar Elektronikus Könyvtár, az  Elektronikus Periodika Adatbázis és Archívum, a Digitális Képarchívum adatbázisait. Több Európai Uniós pályázatban vett részt digitális tartalom szolgáltatással kapcsolatban, pl. MinervaPlus, Linked Heritage, Civic Epistemologies. Tanfolyamokat tart az INKA alapítványban, a Kodolányi Főiskolán, valamint a BME OMIKK segédkönyvtárosi képzésén digitális gyűjteményekről, e-könyvekről, személyes információ menedzsmentről.

  


Németh Márton

Németh Márton a Monguz Kft. munkatársa, tartalommenedzser. A Debreceni Egyetem Informatikai Kar doktori iskolájában folytat párhuzamosan PhD tanulmányokat, a szemantikus webet érintő közgyűjteményi szabványok, fejlesztések irányában. Egyetemi tanulmányait 1998-tól 2005-ig Szegeden, majd a dániai Aalborgban történelem, informatikus könyvtáros és Európa-tanulmányok területen végezte. 2005-től 2012-ig az Országos Széchényi Könyvtár Informatikai Igazgatóságának munkatársa volt. Számos digitális könyvtári fejlesztési projektben vett részt, tagja volt a könyvtár Digitalizálási Bizottságának is.  2011-től 2013-ig nemzetközi digitális könyvtári mesterképzés keretében Oslóban, Tallinnban és Pármában bővítette ismereteit digitális közgyűjteményi területen. A hazai könyvtári szaksajtóban rendszeresen cikkekkel jelentkezik. Figyelme a Monguz Kft. munkatársaként a legutóbbi időkben fordult az erőteljesen kibontakozó digitális múzeumi terület irányába. A könyvtári, múzeumi, levéltári területeken kezdeményezett fejlesztések szakmai megalapozásában vesz részt.

 


Péter Dóra

Péter Dóra Eszter a Múzeumok Nemzetközi Tanácsának (ICOM) tagsági ügyekkel foglalkozó osztályát vezeti. Osztályának feladata a tagság-menedzsment, szoros együttműködésben dolgoznak a nemzeti és nemzetközi (tudományos és technikai) bizottságokkal és a szervezet tagjaival. Az ICOM-nak jelenleg 140 országban több mint 35.000 tagja van, és évről évre 4-8%-kal nő a tagok száma.

 


Ruttkay Zsófia

Ruttkay Zsófia (PhD) 25 évig dolgozott hazai és holland akadémiai intézményekben informatikus kutatóként, a mesterséges intelligencia és a számítógépes grafika területén. 2009-ben a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem docenseként megalapította a Kreatív Technológia Labort. A MOME TechLab interdiszciplináris kutatások és kísérletek keretében azt vizsgálja, hogy új műfajok megteremtésével miként lehet a tanulás, olvasás, illetve kulturális örökség megőrzésének szolgálatába állítani a technológia nyújtotta lehetőségeket. A 6. évébe lépő Digitális Múzeum kurzus során számtalan hazai múzeummal működtek együtt interdiszciplináris hallgatói projektekben, illetve készítettek  egy-egy kiállításhoz felkérésre újfajta élményt nyújtó alkalmazásokat (Weöres100,  Kő kövön, Nézz körül!). Az egyes projektek, illetve a múzeumi digitális stratégia alkotás kérdései hazai és nemzetközi szakmai fórumokon  is sikerrel szerepeltek az utóbbi években.  

További részletek: http://techlab.mome.hu

 


Smohay András

Művészettörténész, 2004-től a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum munkatársa, 2011-től igazgatója. 2007-től több kiállítás rendezője: Szent Imre 1000 éve, Bibliai találkozások, Az üdvösség történetei, István a szent király, A szentek titka. A múzeum kiadványainak szerkesztője, a Magyar királyok és Székesfehérvár című interdiszciplináris konferenciasorozat szervezője. A Magyar Régészeti és Művészettörténeti Társulat választmányának és az Egyházi Muzeológusok Egyesülete elnökségének tagja.

 


Tatai Gábor

Informatikus, kutatás-fejlesztéssel, műszaki szakértéssel, tanácsadással foglalkozik. Több mint 20 éves tapasztalata van audiovizuális rendszerek, ember-gép interfészek, oktató és játék felületek és rendszerek létrehozásában. A University College London egyetemen doktori kutatásai során mesterséges intelligencia algoritmusokkal foglalkozott, valamint érzelmek számítógépes alkalmazásával. Hetedik éve a Sziklakórház Atombunker Múzeum igazgatója. A Magyar Országgyűlés múzeuma kialakítása során műszaki szakértőként tevékenykedett 2013-2015 között.

 


Natalia Tolstaya

Natalia Tolstaya művészettörténész, kurátor, műkritikus, múzeumi konzulens és szakértő. 1991-ben kitüntetéssel végzett a Lomonosov Moscow State University-n, majd a Tretyakov Galériában kezdett dolgozni. A több mint húsz ott töltött év alatt dolgozott kutatóként és részt vett a nagy projektekért felelős osztály működésében. 2004 és 2007 között a Multimédia és Internet Főosztály vezetője volt, majd 2007 és 2012 között a Tudományos Titkárságot vezette. 2014 óta a moszkvai múzeumi fejlesztésekért felelős központ tanácsadó főosztályát vezeti, valamint az ADIT (Association of Documentation and IT in the museums) elnöke is. Számos orosz művészetről és múzeumi problémákról szóló tanulmány szerzője. A Tretyakov Galériában több nagy projektben is részt vett, fontos kiállítások és publikációk kurátora és koordinátora volt, illetve multimédiás projektekben is dolgozott.  

 


Tóth Kornél

Tóth Kornél, a Monguz Kft. munkatársa, közgyűjteményi szakértő. Pályafutását könyvtárosként kezdte, hosszú éveken át volt az OSZK, majd különböző felsőoktatási és szakkönyvtárak munkatársa. 1996-tól az MTA SZTAKI könyvtári informatikai munkacsoportjában dolgozott. Feladatai közé tartozott nemzetközi könyvtári rendszerek (TINLIB, Q Series) magyarítása, és a hazai könyvtári környezetbe történő bevezetése, a könyvtárosok oktatása és szoftverhasználati támogatása. 2011-től, hasonló munkakörben, a Monguz Kft. szakértőjeként részt vesz könyvtári, múzeumi és levéltári informatikai fejlesztésekben és az informatikai rendszerek intézményi bevezetésében.

Kapcsolat

MNM OMMIK

1053 Budapest
Magyar u. 40.
Telefon: 06-1-327-7700/598
E-mail: ommik@hnm.hu
Web: ommik.hu

Kapcsolat

Magyar Nemzeti Múzeum

1088 Budapest
Múzeum krt. 14-16.
Telefon: 06-1-327-7749
E-mail: info@hnm.hu
Web: www.hnm.hu