HR menedzsment

1. A humán tőke szerepe a szervezetekben

A humán tőke a szervezet egyre inkább felértékelődő erőforrása, mivel ma már a szolgáltatások képezik a gazdaság vezető szektorát. A szolgáltatások versenyében nagyobb szerepe van az intellektuális tőkének, mint a fizikai vagy pénzügyi tőkének, a cégek sikerességének alapja és meghatározó tényezője a szellemi tőkéjük. Az intellektuális tőke a szellemi tevékenységek eredménye, az emberek tudásának és képességeinek összege. A humán tőke – másképpen az alkalmazottak kompetenciái – a szervezet tagjainak azon képessége, hogy a tevékenységük révén dologi vagy eszmei vagyont képesek létrehozni. 

2. A humán erőforrás stratégia

A HR stratégia az emberi erőforrással kapcsolatos rövid, közép-, és hosszú távú célok rendszere, mely a szervezet stratégiájának megvalósítását szolgálja. A szervezet céljainak elérése érdekében szükség van arra, hogy az emberi erőforrás megfelelő helyen, időben, mennyiségben, és szakismerettel a rendelkezésre álljon. Ahhoz, hogy ez megvalósuljon, az emberi erőforrást folyamatosan biztosítani, és tervezni kell, hogy a szervezet rugalmasan tudjon reagálni a külső környezeti változásokra.

3. Humán erőforrás menedzsment

A humán erőforrás menedzsment a menedzsmentnek egy olyan területe, amely az emberekkel, mint a szervezet stratégiai erőforrásaival foglalkozik. Célja az emberi erőforrás hatékony felhasználása annak érdekében, hogy az egyéni és szervezeti célok magas szinten valósuljanak meg. 

Kapcsolat

MNM OMMIK

1053 Budapest
Magyar u. 40.
Telefon: 06-1-327-7700/598
E-mail: ommik@hnm.hu
Web: ommik.hu

Kapcsolat

Magyar Nemzeti Múzeum

1088 Budapest
Múzeum krt. 14-16.
Telefon: 06-1-327-7749
E-mail: info@hnm.hu
Web: www.hnm.hu