Szervezeti menedzsment

1. A szervezet fogalma

A szervezetet "két vagy több ember szándékosan összehangolt tevékenységeinek vagy erőinek rendszere" (Chester Barnard). Az élet számos területén megtalálható, szervezett emberi együttműködések legtöbbször valamilyen közös cél elérésére, valamilyen közös feladat elvégzésére jönnek létre. A szervezetben résztvevők együttműködnek egymással, és kooperációjuk eredményeként jön létre a kívánatos működés. A szervezetek léte azon múlik, hogy a tagok szervezeti hozzájárulásának és kielégülésének egyensúlya milyen mértékben valósul meg.

2. Szervezettípusok

A szervezet szerkezetének, egyes elemeinek összekapcsolására több lehetőség kínálkozik. A lehetőségek közötti választás bizonyos elvekre épül, melyek megjelenési formái képezik a szervezet dimenzióit.

Centralizáció - decentralizáció

A centralizáció és decentralizáció azt mutatja meg, hogy a döntések a szervezet melyik szintjén jelennek meg. A decentralizáció, vagyis a hatáskörök leadása a munkával való elégedettség, a teljesítmény, a kreativitás elkötelezettség szempontjából előnyös, ugyanakkor fokozza a “rövidlátás” veszélyét, együttműködési nehézségeket és belső konfliktusokat okozhat.

3. Szervezeti kultúra – munkakultúra

A szervezeti kultúra fogalma sokféle definíciót takar, egyszerű megfogalmazás szerint a szervezet tagjainak viselkedését és tudatvilágát vezérlő szabályozó rendszer. Egy hatékonyan működő, sikeres szervezet jól definiált küldetéstudattal (misszióval), markáns értékrenddel és kiforrott szervezeti kultúrával rendelkezik.

4. A szervezeti kultúra összetevői

A szervezeti kultúra csak hosszabb ideje fennálló szervezetekben jöhet létre, magatartásalapú jelenség, hiszen tanulási folyamat eredménye. A szervezet tagjai pedig szocializáció révén sajátítják el. Létrejöttében és változásaiban számos tényező játszik közre.

Kapcsolat

MNM OMMIK

1053 Budapest
Magyar u. 40.
Telefon: 06-1-327-7700/598
E-mail: ommik@hnm.hu
Web: ommik.hu

Kapcsolat

Magyar Nemzeti Múzeum

1088 Budapest
Múzeum krt. 14-16.
Telefon: 06-1-327-7749
E-mail: info@hnm.hu
Web: www.hnm.hu